hałas!!!

Wydawnictwo niezależne. Dystrybucja. Koncerty.
Od 1989r. podkładamy nogi tym, którzy nie chcą o nas słyszeć.
nowości .:. koncerty .:. katalog dystrybucji .:. nasze wydawnictwa .:. mp3
.:. wykonawcy .:. zapowiedzi .:. kontakt
english

... OI POLLOI ...


ostatnia aktualizacja 13.02.2010

a

  1. Ar Ceòl 's Ar Cànan
  2. Brosnachadh Catha
  3. Ramalair Rùisgte
  4. Ceud Mìle Fàilte
  5. Là na Sabaid
  6. Daibhidh Sneddon
  7. Sgrùdadh 2323
  8. Bas dhan t-Siostam
  9. Union Jack? Thall's Cac!
  10. Fear a' Bhàta
  11. Càit a Bheil an Armachd Lèir-Sgrios?
  12. 9-11
  13. Coin-Chaorach is Madaidhean-Allaidh
  14. SS Politician



no compromise


1. Thin green line

2. 23 hours

3. When two men kiss

4. Whale song

5. What have we done?

6. Victim of a chemical spillage

7. Anarcho - pie

8. Clachan chalanais

9. Free the henge

10. Nazi scum

11. World park antarctica



Nikt Nic Nie Wie 2006

dyskografia


OI POLLOI "Ar ceol ar canan ar-@-mach" 

CD  25,00 
kaseta  8,00
Przygotowaliśmy reedycję najnowszego albumu Szkockich eko punx.
Cała płyta jest zaśpiewana w rdzennym szkocko-irlandzkim języku Gaelic, którym ten zespół zainteresował się i promuje niestrudzenie przez ostatnie lata (patrz choćby singiel "Carson?").
Na płycie słychać wyraźnie efekt okrzepnięcia i ustabilizowania stałego składu zespołu (wcześniejsze zmiany kilkudziesięciu muzyków przeszły niemal do legendy).
Przygotowane przez nas wydanie zawiera anglojęzyczną wersję książeczki z tekstami (pierwszy, wyczerpany nakład zawierał cały tekst wyłącznie w Gaelic).
Podobnie jak w wypadku "In defence of our earth" oraz wcześniejszych singli NNNW jest obecnie jedynym wydawcą tej płyty!
Wydaliśmy też kasetę magnetofonową... Punk to nie rurki z kremem...
Rozprowadzamy również  picture disc LP (winyl).
   LP 42,00





OI POLLOI "In defence of our earth"

LP 35,-    CD 25,-  kaseta  8,-


W końcu dostępna winylowa reedycja płyty. Specjalnie zremasteryzowana na potrzeby tego wydania. Do płyty dołączony jest plakat i tłumaczenia tekstów.


Album "In defence of our earth" szkockiej grupy OI POLLOI jest bez wątpienia jednym z kamieni milowych na bezdrożach światowego punk rocka. Ukazał się po raz pierwszy w roku 1990 nakładem walijskiej wytwórni Words Of Warning, której sztandarowym wykonawcą stał się później ska-punkowy Blaggers ITA. Był kolejną pozycją w dorobku punkowej załogi z Edynburga, ale jako swego rodzaju koncept album stał się na lata drogowskazem dla zespołów, które poza porcją rytmicznej muzyki chciały swym słuchaczom przekazać troskę o świat w którym żyjemy. Wkrótce po ukazaniu się tej płyty zespół po raz pierwszy zawitał na koncertach w Polsce (co ciekawe - poruszając się w czasie całej trasy... koleją) gromadząc kilkusetosobowe rzesze gawiedzi chłonnej punk rocka zza  chylącej się ku upadkowi "żelaznej kurtyny" na każdym z koncertów.

Od tego czasu grupa jest częstym gościem w Polsce, często podkreślając w różnych publikacjach przywiązanie do niepowtarzalnej atmosfery nadwiślańskich imprez (i pierogów!). Grają na squatach (m.in. zainaugurowali koncertową działalność poznańskiego Rozbratu), w klubach, dwukrotnie wystąpili na Punkowej Orkiestrze Świątecznej Pomocy.

Tradycyjnym elementem koncertów stały się od jakiegoś czasu (bodaj od trasy granej wspólnie z LA AFERRA) humorystyczne przemowy wokalisty, który łamaną polszczyzną tłumaczy tematykę tekstów grupy, bądź namawia do wspólnego śpiewania, teksty refrenów wypisując czasem w dość niezwykłych miejscach.

Mimo dużej dawki humoru zespół nie stroni od poważnych tematów - na płycie "W obronie naszej ziemi" poza wyśpiewanym przepisem na wegański anarcho placek, możemy usłyszeć o zagrożonych gatunkach, propozycji objęcia ochroną Antarktyki oraz spuścizny pradawnych cywilizacji (w tym wypadku - celtyckich świątyń). Zespół zwraca uwagę, że Ziemi zagrażają nie tylko dewastacja środowiska, ale również chciwość i nietolerancja - tak da innych ras ("Nazi scum") jak i orientacji seksualnych ("When two men kiss").

Motyw kulturalnej spuścizny przedchrześcijańskich cywilizacji przewija się również przez późniejsze dokonania grupy. Wystarczy wspomnieć ich zaangażowanie w przywrócenie znaczenia staroszkockiemu językowi Gaelic - nagrali w nim najpierw singla "Carson?" wydanego przez NNNW, co zauważyła między innymi brytyjska telewizja przygotowując dokumentalny film o punkowym zespole z Edynburga śpiewającym w języku, który wydawał się "zarezerwowany" dla wykonawców dawnej muzyki ludowej. Zespół poszedł za ciosem i na początku 2006 roku ukończył nagrania na nowy długogrający album zaśpiewany w Gaelic - "Ar Ceol, Ar Canan, Ar-a-mach".

Ze względu na to, że płyta "In defence of our earth" od lat była praktycznie niedostępna, a jej wersja CD była wyjątkowo niedbale wydana, przygotowaliśmy w związku z trasą Oi Polloi na wiosnę 2006 reedycję na CD o raz winylu (kasetę wydaliśmy w 1995 roku) - z zupełnie od podstaw skonstruowaną wkładką, poprawionymi tłumaczeniami tekstów, komentarzem zespołu.

Ze składu, który nagrywał płytę w zespole jest obecnie tylko wokalista i założyciel grupy Deek. Perkusista Dan pracuje w ochronie przyrody, jest też ojcem dwójki wegańskich dzieci. Rat (dogrywający partie na fletni pana) jest archeologiem i zajmuje się badaniem celtyckich grup kamiennych, występuje również w programach telewizyjnych rekonstruujących dawne celtyckie zwyczaje i obrzędy. Cath - wokalistka - również zajmuje się profesjonalnie ochroną przyrody, gitarzysta i autor grafiki z okładki jest artystą, basista gra w zespole Plastic Adults.

I to chyba najlepsze potwierdzenie szczerości, która dała taką siłę tej płycie.

profil zespolu (m.in. nagrania z nowej plyty, aktualne terminy koncertow)

http://www.myspace.com/oipolloialba


Inne wydawnictwa OI POLLOI wydane przez NNNW:

NNNW 26      OI POLLOI  EP (1994)
NNNW 67      OI POLLOI "Guilty!" MC (1998)
NNNW 102      OI POLLOI "Fuaim catha" MC (2002)
NNNW 114      OI POLLOI "Carson?"
EP (2003)



Dyskografia:

7" EPs

* Resist The Atomic Menace 1986 (Endangared Musik Records; reedycja - Campary Records 1994)

* Outrage 1988 (Words of Warning Records)

* Omnicide 1991 (Words of Warning Records)

* Guilty 1993 (Ruptured Ambitions Records)

* Right to Choose 1994 (Split z Blown Apart Bastards)

* Oi Polloi 1994 (Nikt Nic Nie Wie Records)

* Punx'n'Skins 1996 (Fight 45 Records)

* THC 1998 (Campary Records)

* Let The Boots Do The Talking 1999 (Ruptured Ambitions Records)

* Carson? 2003 (Nikt Nic Nie Wie Records)

 

12" LPs/CDs

* Unlimited Genocide 1986 (Split z A.O.A. - COR Records)

* Skins 'N' Punks Volume Two 1987 (Split z Betrayed - Oi! Records)

* Mad As Fuck 1987 (Split z Toxic Ephex - Green Vomit Records)

* Unite And Win 1987 (Oi! Records; reedycja CD/LP - Step-1 Records 2001)

* In Defence Of Our Earth 1990 (Words Of Warning Records; reedycja Nikt Nic Nie Wie 2006)

* Outraged by the Atomic Menace 1990 (Words of Warning Records)

* Fight Back! (reedycja nagrań z splitów z A.O.A. oraz Betrayed)

* Total Anarchoi 1996 (Live/Studio Collection - CD/LP - Step-1 Records)

* Fuaim Catha 1999 (Skuld Records)

* Six Of The Best 2002 (reedycja nagrań z sześciu 7" - Rugger Bugger Discs Records)

* Outraged by the System 2002 (Step-1 Records)

* Alive and Kicking 2003 (Step-1 Records)

* Pigs For Slaughter - 20 Years of Anarcho-Punk Chaos 2004 (Rejected Records)

* Ceól Gaidhlig mar Sgian nad Amhaich (składanka z Mill a h-uile rud, Atomgevitter oraz Nad Aislingean) (Roblem Records) 2005

 

Live/Demo

* Destroi The System 1985

* Green Anarchoi

* Live Worldwide 1992 (Ruptured Ambitions Records)

* Live In Berlin 1994 (Red Rosetten Records)

* Live at the Z Club 1994 (Ruptured Ambitions Records)

* Live in Gliwice (Zima Records)

* It's Not The Monkey Who Needs It's Head Examined (Tribal War Records)

* Guilty 1998 (Nikt Nic Nie Wie Records)



Dostępne również:


OI POLLOI "Carson?"

koszulka 28,- bluza 39,- kaptur 60,-

Dwustronny srebrny (!) nadruk na czarnej koszulce. Celtyckie grafiki i napisy w Gaelic! Koszulki w wersji damskiej i standardowej (grube, 180g)


“Carson?”  EP 13,-
(Nowy winylowy singiel Szkotów zaśpiewany po staroszkocku – Gaelic. 3 kawałki nieznane z innych płyt.)
                    
“The only release” EP  13,- 
(4 studyjne super czady)

"In defence of our earth" MC  8,-
(porywający punk z ekologicznym i antyfaszystowskim przekazem)

"Guilty!"  MC  8,-
(materiał z singli - wydanego przez nas oraz "Resist the atomic menace", "Guilty!" i jeszcze jedna wersja tytułowego kawałka)

"Fuaim catha" MC 8,-
(ostatni dotychczas studyjny album Szkotów w świetnej formie - koktajl punk rocka, humoru, wkurwienia na świat i walczącej ekologii)

Płyty Oi Polloi w sklepie NNNW >>


C

R

F

G
nowości .:. koncerty .:. katalog dystrybucji .:. nasze wydawnictwa .:. mp3
.:. wykonawcy .:. zapowiedzi .:. kontakt .:. english version

Wydawnictwo niezależne. Dystrybucja. Koncerty.
Od 1989r. podkładamy nogi tym, którzy nie chcą o nas słyszeć.

[ NIKT NIC NIE WIE ]
[ PO BOX 53; 34-400 NOWY TARG ]
[ POLAND ]